Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Național de Istorie a României, le oferă vasluienilor oportunitatea de a admira Tetraevanghelul Mănăstirii Florești, carte veche rară, de valoare excepțională. Această capodoperă a artei și culturii medievale românești, care a revenit „acasă”, la Vaslui, după mai bine de patru decenii, este prezentată în Expoziția de bază a muzeului vasluian, în perioada 9 iulie - 4 august 2021.

        Totodată, în data de 20 iulie 2021, cu ocazia prăznuirii hramului, Tetraevanghelul Mănăstirii Florești va fi expus în Palatul Egumenesc al acestei mănăstiri, în cadrul Secției de Istorie și Artă religioasă „Episcop Iacov Antonovici” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

        Astfel, pasionații de istorie, credincioșii, dar și cetățenii care vor să își încânte privirea cu prețiosul manuscris nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la Muzeul Național de Istorie a României din București, ci au ocazia unică de a vedea acest important obiect de cult la Vaslui.

        Scurt istoric. Tetraevanghelul Mănăstirii Florești datează din anii 1578-1596 și a fost realizat la Mănăstirea Bistrița (județul Neamț), la comanda boierului Gliga din Piatra Neamț. Marele vornic Cârstea Ghenovici al Țării de Sus a cumpărat manuscrisul, în formă finală, de la urmașii boierului Gliga. În anul 1596, el l-a ferecat și inscripționat, cu text de danie, pentru înzestrarea ctitoriei sale, Biserica „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” a Mănăstirii Florești. Prețiosul manuscris reprezintă un autentic izvor istoric care atestă nu numai existența Bisericii Mănăstirii Florești, dar și importanța sa deosebită, concretizată prin grija ctitorului de a o înzestra. Caligrafierea sa este în limba slavonă, realizată pe hârtie cu filigran, având 375 de file.

        Organizatorii acestui eveniment expozițional sunt prof. dr. Ramona Maria MOCANU, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și dr. Laurențiu CHIRIAC, de la aceeași instituție.

                                                                              Vă așteptăm cu drag!

 

Evenimente Culturale

SA INCERCAM IMPREUNA

husi

Monumente Istorice

  Monumente istorice din Vaslui - selecție

  Monumente istorice din Bârlad - selecție 

  Monumente istorice din Huși - selecție

  Obiective restaurate

  Monumente istorice din mediul rural 01 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 02 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 03 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 04 - selecție

Monumente de For Public conform Legii 120/2006

Monumente de for public din Vaslui - selecție

Monumente de for public din Bârlad - selecție

Monumente de for public din  Huși - selecție

Monumente de for public din Negrești - selecție

Monumente de for public din mediul rural - selecție

Scroll to top