Comunicat de presă

 

Expoziția „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”

    Museum for Prehistory and Early History of the Berlin and LVR – Landes Museum Bonn au inițiat o amplă expoziție internațională sub genericul „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”, expoziție care se va itinera pe parcursul anilor 2020 – 2021. La acest regal expozițional a fost invitat și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad. Vor fi expediate la Berlin, iar mai apoi la Bonn 174 de artefacte, toate descoperite în așezarea și necropola de la Bârlad Valea Seacă, la care se vor adăuga alte sute de piese provenite de la  26 de muzee din Germania, și din afara acesteia, respectiv de la  Muzeul Național de Arheologie Kopenhagen, Muzeul Moesgard din Aarhus, Muzeul Arheologic din Varșovia și Ossolineum Wrocław. Sigur această onorantă invitație nu este întâmplătoare, având în vedere faptul că situl de la Bârlad Valea Seacă reprezintă cea mai mare descoperire din Europa perioadei culturii Sântana de Mureș, din secolul IV d. Chr., respectiv epoca migrațiilor, care include și migrația unor triburi germanice. Principala populație de origine germanică care a ajuns, în perioada mai sus menționată, și în spațiul locuit de strămoșii noștri daci au fost triburile gotice împărțite în cele două mari familii, respectiv  vizigoții și ostrogoții. Aceste triburi împreună cu populațiile sarmatice, aflate la acel moment în zonă, alături de strămoșii noștri direcți și sub influența culturii romane au pus bazele a ceea ce noi numim cultura Sântana de Mureș

     Muzeul bârlădean va participa în expoziție cu un număr important  de vase ceramice (amfore, oale, castroane lucrate la roată sau cu mâna) obiecte de toaletă, în primul rând piepteni de tipuri diferite, obiecte de vestimentație, respectiv fibule, catarame, ace, unelte, obiecte de podoabă și nu în ultimul rând o cantitate apreciabilă de coarne de cerb aflate în diferite faze de prelucrare. Este cunoscut faptul că în așezarea de la Bârlad Valea Seacă din cele 49 de locuințe cercetate, 21 au fost ateliere de confecționat piepteni. O asemenea situație nu a mai fost întâlnită, până la acest moment, nicăieri în Europa, situl și descoperirea fiind unicat. Acesta fiind probabil și motivul pentru care marile muzee din Germania  au inclus muzeul nostru în acest proiect.

      În intervalul septembrie 2020 - martie 2021 expoziția va fi prezentată la James-Simon-Galerie, de pe cunoscuta Insulă a Muzeelor din Berlin, iar mai apoi din martie 2021 până în noiembrie același an se va afla la LVR Musem din Bonn

     Pentru muzeul nostru această participare este mai mult decât onorantă, având astfel posibilitatea promovării patrimoniul arheologic, de excepție, pe care instituția îl deține.  

      Iubitorii de istorie și cultură, din România sunt invitați, în intervalul mai sus menționat, dacă se vor afla la Berlin sau Bonn, să viziteze acestă importantă expoziție.

Bârlad, 7 septembrie 2020        

                                                                 

Director                                                           

 Dr. Mircea Mamalaucă

    În conformitate cu Regulamentul UE 679-680/2016 şi Directiva 95/46/CE vă aducem la cunoştinţă că acest mesaj este unul de informare, deoarece adresa dumneavoastră de e-mail figurează în baza noastră de date.

Din partea Muzeului ”Vasile Pârvan” , veţi primi informări referitoare la:

  •  Invitaţii la evenimente şi vernisaje ;
  •  Informaţii şi noutăţi privind activitatea muzeală;
  •  Communicate de presă;
  •  Alte informaţii cultural ştiinţifice.

Dacă nu mai doriţi să primiţi informaţii de acest gen din partea noastră trimite-ţi un e-mail cu subiectul “dezabonare” la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 
MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD
   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050 
    tel. 0235.421.691, 0335.404.746
    fax. 0235.422.211
email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 

Evenimente Culturale

SA INCERCAM IMPREUNA

husi

Monumente Istorice

  Monumente istorice din Vaslui - selecție

  Monumente istorice din Bârlad - selecție 

  Monumente istorice din Huși - selecție

  Obiective restaurate

  Monumente istorice din mediul rural 01 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 02 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 03 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 04 - selecție

Scroll to top