OCTOMBRIE 2023 ~ Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad - organizează conferință cu titlul: Indicatori arheozoologici privind relația om-animale în unele comunități preistorice de pe Valea Mureșului ~
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu titlul: Indicatori arheozoologici privind relația om-animale în unele comunități preistorice de pe Valea Mureșului. Materialul biologic descoperit în aceste locuri este reprezentat de eșantioane de resturi scheletice de animale găsite în situri arheologice de pe Valea Mureșului, care datează din Neolitic și din Epoca Bronzului.
În cadrul acestei cercetări au fost studiate siturile multiculturale de la Șoimuș –Teleghi cercetat de către arheologii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan” București și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Șoimus-Lângă sat, Vețel-Luncă și Uroi-Sigheti, cercetate de către arheologii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Au fost alese, ca studii de caz, comunitățile de pe Valea Mureșului din motive care constituie avantaje pentru cercetarea propusă: Valea Mureșului reprezintă un culoar de răspândire a primelor grupuri neolitice pătrunse în sud-vestul Transilvaniei, caracterul multicultural al acestor locuri unde se găsesc numeroase situri de Neolitic și Epoca Bronzului.
Cercetarea realizată a avut drept obiectiv evaluarea resurselor animale folosite de comunitățile preistorice de pe Valea Mureșului și descrierea, pe baza acestor indicatori, a peisajului natural zonal, evaluarea strategiilor de exploatare a resurselor animale (selecții pe vârste și sex, frecvențe scheletice, tehnici de măcelărie etc.), descrierea morfometrică a speciilor de animale folosite de comunitățile preistorice de pe Valea Mureșului, precum și evaluarea sincronică și diacronică a dinamicii paleoeconomice și paleoecologice regionale (valea Mureșului).
Conferința va fi susținută de către drd. Daniel Malaxa, din cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Române, Filiala Iași și prof. univ. dr. Luminița Bejenaru, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie și Centrului de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov” Iași, sâmbătă, 14 octombrie, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.
Adrese la care se pot obține mai multe informații:
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan
Parteneri media: media TRUST România; Jurnal FM; Media TV; Bârlad Online; Vremea Nouă; Bârlad Value Center.
Organizator: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea
-
Hits: 666
Legaturi utile
Evenimente Culturale
Avertizori de interes public/Avertizori de integritate
Monumente Istorice
Monumente istorice din Vaslui - selecție 1
Monumente istorice din Vaslui - selecție 2
Monumente istorice din Bârlad - selecție
Monumente istorice din Huși - selecție
Monumente istorice din mediul rural 01 - selecție
Monumente istorice din mediul rural 02 - selecție
Repertoriul Arheologic al Județului Vaslui
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - I
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - II
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - III
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - IV
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - V
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - VI
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - VII
Repertoriul Arheologic al județului Vaslui - VIII